BWorkz

Interview door Nikki de Boer

BWorkz BV. Hoe kunnen mensen met een afstand tot een arbeidsmarkt hun kansen op een baan vergroten? Door mee te doen aan één van de unieke leerwerktrajecten van BWorkz zetten ze een uitstekende stap in de juiste richting. BWorkz heeft een goede naam opgebouwd op het terrein van arbeidsontwikkeling voor mensen die door de taal of digitale vaardigheden een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. ‘Steeds meer bedrijven en instanties doen een beroep op ons’, stelt eigenaar Rob Beij tevreden vast.

Rob Beij, directeur mede-eigenaar

Rob Beij is geboren in Leiden en woont momenteel in Hoofddorp. Rob werkte al bijna 25 jaar in de “supermarktbranche” en heeft hier verschillende functies gehad met als laatste rol eindverantwoordelijke.

Rond het 50e levensjaar van Rob ging hij nadenken wat hem nog gelukkiger zou kunnen maken in de toekomst. Na een gesprek met zijn huidige partner bij BWorkz, Patrick Arts, over de taalschool in combinatie met een schoonmaakbedrijf die Patrick beheerde bleek al snel dat Rob zich hier tot aangesproken voelde en dat hij een geheel andere functie aan wilde gaan.

Al snel merkte Rob al dat helpen bij hem in het bloed zit. Met deze samenwerking is uiteindelijk BWorkz ontstaan.

Wat is BWorkz?

Mensen met de juiste en adequate begeleiding en scholingsprogramma’s aan het werk helpen met als doel dat ze zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat is de uitdaging waar BWorkz telkens voor staat. Dit doen zij door het opleiden van uitkeringsgerechtigden, met voornamelijk een taalachterstand, waardoor deze de juiste vaardigheden aangeleerd krijgen en passen bij de functie. BWorkz is als opleider, initiator en procesbewaker de verbindende schakel tussen overheid en ondernemer.

BWorkz richt zich op het helpen van andere. Een goede baan vinden? Dat is een uitdaging voor vergunningshouders (vluchtelingen in het land met een verblijfsvergunning) en goede werknemers binnenhalen voor je bedrijf? Ook dat is niet al te makkelijk voor bedrijven. BWorkz helpt beide partijen door deze te verbinden.

Door Rob zijn jarenlange ervaring als leidinggevende zag hij vele mogelijkheden en kansen waar hij optimaal resultaat voor wil behalen. BWorkz neemt ook een prominente plek in bij de aanpak van laaggeletterdheid. ‘In Nederland is ongeveer één op negen laaggeletterd en dat komt neer op ongeveer 2,5 miljoen mensen. Een enorm aantal dat vraagt om een serieuze aanpak. ‘We werken met onze taalprojecten nauw samen met de Stichting Lezen en Schrijven.

Een belangrijke rol in de aanpak van laaggeletterdheid van personeel is weggelegd voor werkgevers ‘Zij hebben een signaleringsfunctie. Zijn er bijvoorbeeld mensen die niet kunnen of moeite hebben met inloggen in een digitaal portaal of het lezen van een werkrooster?

Vaak wordt laaggeletterdheid ook niet gezien omdat mensen het vaak bewust proberen te verhullen meest door schaamte en trots.’

Na gestart te zijn in Noord-Holland, waarna Zuid-Holland snel volgde heeft BWorkz inmiddels een landelijke dekking. De vraag om hulp bij BWorkz komt van zowel gemeentes, bedrijven & organisaties. BWorkz helpt kandidaten zich voor te bereiden om binnen een bedrijf te komen (Dit gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van foto’s die op de werkplek binnen een bedrijf zijn gemaakt). Buiten dat om leert BWorkz met behulp van 3 projectleiders en in totaal 26 praktijkbegeleiders en NT1 en NT2 docenten de taal en sociale vaardigheden die nodig zijn.

Het traject dat BWorkz aangaat met de kandidaten duurt ongeveer 17 weken. Hierbij wordt de opdrachtgever en gemeente of instantie volledig ontzorgd. Het Plan van Aanpak is geschikt voor alle branches, van de horeca tot de zorg en van retail tot de logistiek.

Een andere uitdaging is de onwetendheid over de doelgroep, die vaak in het land van herkomst al een vak hebben uitgeoefend of juist hoger opgeleid zijn.

Lidmaatschap bij de BusinessClub

BWorkz heeft al jaren een warm hart voor voetbal, ze zijn ook hoofdsponsor bij de voetbalclub FC Hoofddorp. Rob is iemand die graag zijn netwerk uitbreidt en nadat hij aanwezig was bij een van de ondernemersavonden van de BusinessClub is hij zelf ook lid hier geworden.

Het motto: “BWorkz helpt je ontwikkelen”

Contactgegevens

BWorkz
Boterwijksestraat 6A
5688 HX, Oirschot
W: www.bworkz.nl
T: 088-3100222
E: info@bworkz.nl


Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Word ook lid