Pure Terra. Investering fonds gespecialiseerd in watertechnologie.

Nic, vertel eens wat over jezelf en jullie bedrijf Pure Terra Ventures.

Ik ben een geboren Aalsmeerder en op mijn 24e naar China gegaan om daar zaken te doen. In China heb ik ruim 26 jaar gewoond. Daar heb ik samen met Gijsbert de Bruin een aantal bedrijven succesvol opgezet. Jarenlang hebben wij samen in China gewoond en daar zakengedaan. Tijdens ons verblijf in China zijn we de grootste bloemenproducent van China geworden, hebben een assemblagebedrijf in medische onderdelen en verlichtingsarmaturen opgezet en organiseren we de grootste waterbeurs in de wereld.  Later hebben we nog een fabriek van Cargill in Amsterdam in het Westelijk havengebied gekocht. Ondanks dat wij beiden echte ondernemers zijn, prikkelde het bij ons dat wij een meerwaarde wilden hebben bij het ondernemen en dan bedoel ik op sociaal en maatschappelijk gebied. Deze ambitie is waarschijnlijk ontstaan, omdat wij tijdens ons verblijf in China zagen hoe je niet met de aarde, de natuur en hulpbronnen moet omgaan. In 26 jaar werden daar 1 miljard mensen uit de armoede in de middenklasse getrokken met alle gevolgen van dien.  Omdat wij al betrokken waren bij het organiseren van de grootste waterbeurs ter wereld, is het idee geboren om ons geheel toe te leggen op het gebied van water en investeringen in water technologie. Bij Pure Terra hebben wij veel waterkennis en hebben een neus voor bedrijven waar potentie in zit.                                                                         

Pure Terra is dus zeg maar een investering fonds gespecialiseerd in watertechnologie die wereldwijd vreemd geld investeert in groei bedrijven.

Wat is jullie onderscheidende vermogen en ambitie voor de komende jaren?

Ons onderscheidende vermogen ligt in het feit, dat wij gespecialiseerd zijn in ons vak en kijken of de technologie van een bedrijf ‘toekomst proof’ is. Wij stappen meestal bij bedrijven in de opstartfase in met z.g. ‘Venture Capital’. Dit in tegenstelling tot investeerders die in reeds gesettelde bedrijven met ‘Private Equity’ investeren. Vaak zijn investeringsmaatschappijen niet gespecialiseerd en investeren en business opportunity’s. Wij vinden dat je met kennis in 1 industrie een hogere kans hebt om in het juiste bedrijf te investeren. Naast technologie kijken wij goed naar de ondernemer achter het bedrijf, wat kan hij kan en of het team waar hij mee werkt capabel genoeg is om uit te bouwen. Ten derde kijken wij naar de klanten van het bedrijf. We hebben eigen analisten in dienst en zijn heel kritisch bij de drempel van het toelaten van bedrijven. Semioverheidsbedrijven, zoals bijvoorbeeld waterleidingbedrijven, waar de besluitvorming over veel schijven gaat, genieten om dien reden daarom niet onze voorkeur om in te investeren. Merendeel van ons vermogen, komt uit Europa en ook de meeste van de bedrijven waarin wij investeren bevinden zich in Europa en de US. Inmiddels hebben wij ruim 1500 ondernemingen die wij volgen en hebben inmiddels 4 investeringen gedaan.

Onze ambitie is, om een rol te spelen in het te kort van water. Realiseer je hierbij, dat in het jaar 2030 wereldwijd een tekort van 40% aan water is en op dit moment circa 70% van water nodig is voor de productie van het voedsel wereldwijd. Het probleem voor draagvlak voor dit onderwerp in Nederland is, dat water relatief goedkoop is veelal nog in overvloed aanwezig is. Toch komt de bewustwording steeds meer nu door het wisselende klimaat ook soms schaarste of juist te veel water lokaal in Nederland is. Ook moeten we niet vergeten dat door de alsmaar toenemende bevolkingsgroei het water steeds moeilijk valt schoon te maken en er dus betere en efficiëntere technieken moeten komen om schoon water te kunnen leveren. 

Tegen welke uitdagingen loopt Pure Terra Ventures aan?

Met name om investeerders te vinden kost heel veel tijd en energy. Je hebt als ‘First time fonds’ geen trackrecord en dat maakt het moeilijk voor veel professionele investeerders om in onze propositie te investeren. Dit wil zeggen dat de investeringen die wij willen doen dus nog geen bewezen rendement hebben en dat wij toch investeerders warm moeten zien te krijgen om in ons te investeren. Dat neemt niet weg dat we tot nu toe 60 miljoen Euro hebben opgehaald uit de markt.

Heb je iets met voetbal en waarom zijn jullie lid geworden van de BusinessClub van FC Aalsmeer? 

Gijs en ik hebben zelf bij FC Aalsmeer en RKAV gevoetbald. Daar werden we altijd gesponsord door lokale bedrijven, waardoor je als team en club altijd net iets meer kon doen. Door ons lidmaatschap van de BusinessClub willen we iets terug doen voor de locale gemeenschap. Daarnaast sluit de ambitie van de BC om het voetbal bij FC Aalsmeer op een hoger niveau te krijgen goed aan hoe wij daar over denken.

Wat is de visie van Pure Terra Ventures?                            

Het water probleem is alleen oplosbaar door te innoveren. Innovatie heeft capital en kennis nodig om de markt te betreden.  Pure Terra heeft als Impact-doelstellingen:

Investeer in en versnel innovatie om mondiale wateruitdagingen te voorkomen
Bevorder onderwijs en vergroot het publieke bewustzijn over de intrinsieke waarde van water.

Kijk voor meer informatie op de website: www.pureterra.com of bel met: 06-48206892


Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Groupcard: al meer dan 10 jaar de verbindende factor

John Keunen John is geboren en getogen in Hout-Blerick (Venlo). In 1991

Lees verder »

Word ook lid