Dümmen Orange. Uniting the world through the language of flowers!

Interview Jaimy van Eenennaam met Robin Reurings, site manager Aalsmeer.

Wie is Robin en waar houdt Dümmen Orange zich mee bezig?

Mijn hele leven heb ik in de vaste planten gewerkt. Ik had vroeger toen ik op school zat een eigen kwekerij in de Hoef en ik leverde aan een andere kweker. Op een gegeven moment gingen zij stoppen en toen vroeg een andere kwekerij of ik daar wilde werken. Al die jaren heb ik in de vaste planten gewerkt.

Bij mijn vorige werkgever had ik altijd interesse in nieuw ontwikkelde soorten planten en ik wilde op een gegeven moment wat dichterbij huis gaan werken. Zo ben ik bij Dümmen Orange terecht gekomen. De interesse voor veredeling heb ik kunnen toepassen in mijn huidige werk. Sinds 2013 ben ik werkzaam bij Dümmen Orange en toen heb ik de kans gekregen om deze locatie om te bouwen naar een locatie die geschikt is voor vaste plantenveredeling. Dit was een aardige uitdaging om alles naar wens te krijgen.

Dümmen Orange is een veredelingsbedrijf. Hier wordt het zaadje gezaaid en dan gaan we vervolgens kijken wat voor nieuwe zaailing eruit komt. Research & development staat bij ons centraal. Wij kruisen planten onderling om alle goede eigenschappen van beiden ouders in 1 plant te krijgen. Hierdoor krijg je een mooie plant met bijvoorbeeld zoveel mogelijk ziekteresistentie erin. De kweker kan ze dan vervolgens zonder problemen kweken. Op deze locatie in Aalsmeer verkopen wij niets. Wij maken hier nieuwe soorten en dit gaat naar productielocaties die daar stekjes van maken en die wordt vervolgens verkocht aan kwekers. Het eindproduct hebben we niet in handen, maar we hebben het product wel gemaakt als het ware. We hebben diverse veredelingslocaties inmiddels waar bijvoorbeeld ook snijbloemen en eenjarigen worden veredeld.

We zijn wereldwijd een van de meest toonaangevende sierteelt gewassen veredelaars ter wereld. Dümmen Orange is ontstaan vanuit een samenvoeging van verschillende bedrijven waardoor de benodigde kennis bij elkaar komt en we een breed pakket aan vegetatief vermeerderde gewassen kunnen aanbieden aan onze klanten.

 “Veredelen is de kunst van het weggooien” wordt wel gezegd; 95% is niet geschikt en wordt weggegooid.  Dat je zo veel weggooit lijkt zonde, maar uiteindelijk hoef je maar één plant over te houden die wel goed presteert. Als iets snel ziek wordt dan gaat het al niet door. Het is een succes als het gewas over de gehele wereld is uitgetest. In Polen heel koud, in Florida heel warm door luchtvochtigheid en in Zuid-Europa heel warm etc. Het wordt in meerdere extreme situaties getest en als het daar doorheen komt, dan wordt het pas geschikt om het te introduceren bij de kwekers. Er zit een lang proces aan vast voordat het een succes is. Eenmaal een succesvolle veredeling bereikt? Dan kan het vervolgens naar productiebedrijven, kwekers en ten slotte naar de consument.

Wat is het onderscheidend vermogen van Dümmen Orange?

We hebben meerdere knappe koppen die met elkaar de veredeling mogelijk maken. De kennisdeling van verschillende collega’s bij elkaar maakt ons sterk. Sinds 2 jaar hebben wij nu een lab in de Lier en dit is in Europa wel het meest nieuwe en moderne lab wat er is. We kunnen hier heel veel dingen ontwikkelen en uitvinden. Ook de ziekteresistentie proberen we in onze gewassen krijgen. Daarnaast kunnen we het veredelingproces in tijd verkorten. Dit ziet er heel goed uit en dit komt mede door de kennis in het laboratorium. Ook zijn wij bezig om veel sneller niet ziektegevoelige gewassen te maken en daar is de gehele wereld gebaat bij. Zo hoeven we geen chemicaliën te spuiten en de planten gaan dan langer mee waardoor ze duurzamer zijn.

Welke uitdagingen zijn er binnen jouw business?

De mogelijkheden zijn eindeloos als je kijkt naar kleurencombinaties, plantopbouw en vormen. Bij heel veel gewassen is nog weinig tot niets onderzocht. Hierin valt nog veel te behalen. Daarnaast is het een uitdaging om ziektes in de gewassen tegen te gaan. Ook komen we soms tegen dat na een kruising de geur weg is. Deze wil je het liefst behouden natuurlijk. De onderzoekstechnieken worden steeds beter en er kan steeds meer en sneller. Er valt nog veel te onderzoeken in deze branche.

Momenteel run ik 2 locaties. Naast Aalsmeer run ik in de Kwakel ook een gedeelte, namelijk de bol- en potchrysanten veredeling. De uitdaging hierin was vooral om 2 locaties te runnen op een afstand. Het ligt vlakbij elkaar, maar het is alsnog 20 minuten rijden. Het is vooral een uitdaging hoe ik mijzelf in tweeën kan verdelen en op een juiste manier de locaties kan runnen.

Duurzaamheid is de toekomst. Momenteel zijn wij bezig met biologische potten die vanzelf afbreken, veenvrije potgrond en wij gebruiken zo min mogelijk plastic. Ik ben erg voorstander voor duurzaamheid en ben bij verschillende projecten betrokken. De stijgende gasprijzen zijn daarnaast ook een grote uitdaging. We willen ervoor zorgen dat we op een juiste manier produceren en op een juiste manier omgaan met energie.

De branche staat negatief bekend om het gebruik van chemische middelen. Het zou natuurlijk mooi zijn als je door veredeling planten zo sterk en ziekteresistent kan maken dat chemische middelen niet meer nodig zijn.

Waarom zijn jullie lid geworden van de Businessclub van FC Aalsmeer?

In eerste instantie zijn we bij Businessclub van FC Aalsmeer terecht gekomen door de vacature opties die zij aanbieden via werkeninaalsmeer.nl. Destijds moest ik de nieuwe locatie in de Kwakel opzetten en hadden we op korte termijn personeel nodig. Nu hebben we dat goed onder controle. Daarnaast draagt Dummen Orange graag bij aan regionale sportsponsoring.

https://emea.dummenorange.com/site/nl
https://nl-nl.facebook.com/DummenOrangeEU/
https://www.linkedin.com/company/d%C3%BCmmen-orange/

Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Word ook lid