Interview Richard Pannekoek – R.J. Pannekoek B.V.

Vandaag aan het woord: Richard Pannekoek, gedreven en gepassioneerd ondernemer, geboren in de naoorlogse 40-er jaren en Aalsmeerder in hart en nieren.

…..tussen alle afspraken en telefoontjes door, heb ik dan toch een gesprek voor dit interview met drukbezet man, Architect Richard Pannekoek weten te maken….

Richard, vertel eens wat over je zelf, je bedrijf en je binding met FC Aalsmeer:
Ik ben eigenaar van het gelijknamige architecten bureau R.J. Pannekoek, gevestigd in de Hadleystraat 55 in Aalsmeer.

Ik sta volop in het leven, kan niet stilzitten en probeer om ‘veel ballen tegelijk’ in de lucht te houden. Zo ben ik naast mijn werk, in het winterseizoen, 3x per week op de ijsbaan te vinden, waar ik al 11 jaar schaats lesgeef en daarnaast doe ik wat met tuinen, bootjes en fietsen.

Op mijn 22e startte ik mijn carrière in dit vak, inmiddels 50 jaar geleden. Ik ben in de Sportlaan geboren en ben na een periode in loondienst gewerkt te hebben, in 1985 voor mijzelf begonnen.

Van jongs af aan, was ik altijd op het voetbalveld te vinden en speelde destijds bij de voorloper van FC Aalsmeer, VV- Aalsmeer, daar heb ik ruim 30 jaar gevoetbald.

Via mijn werkgever was ik toentertijd betrokken bij het ontwerpen van een clubgebouw voor RKAV in de Hornmeer, toen op dat moment in een houten keet aan de Zwarteweg gehuisvest. Ik weet het nog heel goed, bij een boer met een stuk grasveld en een echt ‘knollenveld’ om te voetballen. VV- Aalsmeer verhuisde ook naar de Hornmeer aan de Dreef, waar zij tot aan de fusie zijn gebleven. Op enig moment moest RKAV weer in de Hornmeer verhuizen en toen ben ik ook weer betrokken geweest bij de realisatie van een clubhuis.

Je kunt dus wel stellen, dat ik de ‘roots’ van het huidige FC Aalsmeer heel goed ken en daarnaast uiteraard ook de diverse betrokken vrijwilligers.

Ik kijk met veel plezier terug, naar de periode van de ontwikkelingen en uiteindelijke totstandkoming van de kantine aan de Beethovenlaan. In 2012 werden daarvoor de eerste voorbereidingen getroffen en uiteindelijk in 2016 in opdracht van de fusieclub FC Aalsmeer in 2016 opgeleverd. Wat een ontzettend mooie klus, maar een uiterst ingewikkeld traject, met name om het financieel rond te krijgen. Het eerste ontwerp was een kantine op de 1e etage en op de BGG eronder, kleedruimten. Gezien de hoge kosten voor o.a. logistiek en toegankelijkheid, is later besloten om zowel de kantine als de kleedruimten, die zijn bijgebouwd, gelijkvloers te maken.

Wat heb ik genoten van de uiterst bevlogen en trouwe vrijwilligers, die ook goed de handen uit de mouwen konden steken, om de kosten te drukken. Samen met van Berkel Aannemers en de vrijwilligers, hebben we daar een mooi en functioneel gebouw neergezet.

 

Richard, ik neem aan dat kantines niet de enige bouwwerken zijn, waar jij en je 2 medewerkers zich mee bezig houden?
Haha, nee uiteraard niet. Ons specialisme is het ontwerpen van woningen, bedrijfsruimten en interieurs. Wij zijn regionaal georiënteerd en ik heb in al die jaren niet veel aan acquisitie gedaan.

R.J. Pannekoek Architecten B.V., staat om zijn uitstekende kwaliteit bekend en met sommige klanten/ opdrachtgevers heb ik een binding van wel meer dan 40 jaar. Het mooie is, dat we zelf de kennis van uitvoering in huis hebben, dus we schakelen net zo makkelijk met een vakman, ambtenaar als met de klant. In ons vak komt het op vertrouwen neer, dus moet er wel een goede klik met de opdrachtgever zijn. Het mooie is ook, dat ik geheel onafhankelijk ben van aannemers. Uiteraard, ken ik na al die jaren wel de partijen die kwaliteit kunnen leveren naar onze maatstaven en die zijn hoog!                         

Vaak vinden ze mij dan ook maar lastig mannetje, maar ja, dat is nu eenmaal onze rol in het belang van de klant, die zelf deze deskundigheid meestal niet in huis heeft.

Hoe zijn jij de toekomst van je branche?
Zelf schat ik in, dat er binnen niet al te lange tijd, gespecialiseerde partijen zullen opstaan, die het hele vergunning traject voor hun rekening gaan nemen, zodat wij als architecten ons weer kunnen gaan richten op onze core business. Je moet bedenken, dat er soms wel tussen de 2 en 5 jaar kan zitten, tussen een ontwerp en de uiteindelijke vergunning. Ik neem dat overigens de ambtenaren, waar ik in de regel ook een goed contact mee heb, niet kwalijk. Zij voeren uiteraard ook alleen maar de regelgeving uit.

Wat zou jij de leden en toekomstige leden van de BC mee willen geven?
Het zit niet altijd mee, maar er is iets wat ik altijd doe en dat is ‘volhouden’.

Mijn motto is dan ook:
”Laat u niet ontmoedigen, maar probeer het opnieuw, wat je ook met je doen!”

Kenmerkend hiervoor is een foto, die ik aan de Dreef ter hoogte van het oude VV-Aalsmeer complex heb gemaakt, van de stam van een omgezaagde boom, waarop een nieuwe scheut met bladeren groeit.

info@architect-aalsmeer.nl of telefoon: 0297-321954


Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Word ook lid