Takii Europe, een familiebedrijf met Japanse wortels

Gedreven door de bedrijfsfilosofie, die verwoord is in de slogan ‘Creating tomorrow today’, zet Takii zich wereldwijd in om hoogwaardige groente- en bloemenrassen te creëren, te produceren en te leveren en uitstekende service te bieden ten behoeve van haar klanten. Takii is trots om te leveren wat zij beloven, in overeenstemming met haar kernwaarden; kwaliteit, betrouwbaarheid, innovatie en respect.

Ton Kuipers, Managing Director Takii Europe B.V.

Ton is geboren in de Kwakel en woonachtig in Kudelstaart. Na het VWO heeft hij diverse opleidingen gedaan, waaronder de Agrarische Hogeschool. Ton’s carrière begon bij het familiebedrijf van zijn vader, die potplanten kweekte. Na bij diverse grote bloemen expediteurs gewerkt te hebben, is hij in ‘de veredeling’ terecht gekomen. Inmiddels werkt Ton meer dan 25 jaar in de zaadveredeling waaronder 4,5 jaar in Barcelona voor een Amerikaans multinationaal bedrijf waar hij verantwoordelijk was voor de Spaanse en Portugese markt. Sinds 2015 werkt Ton als algemeen directeur bij Takii, waarvan het Europese hoofdkantoor in De Kwakel is gehuisvest. Op het hoofdkantoor werken inmiddels ruim 110 medewerkers.

Wat doet Takii precies en waar ben je trots op?

Takii Europe is een dochteronderneming van Takii & Co Ltd. in Japan, een van ’s werelds grootste veredelaars van groenten en bloemen. Takii begon in 1835 als een klein familiebedrijf in zaden in de Japanse stad Kyoto en is daarmee één van Japans oudste familiebedrijven actief in de veredelingssector. Het hoofdkantoor in De Kwakel, waar Ton verantwoordelijk voor is, levert voor de moedermaatschappij aan Europa, het Midden- Oosten, Afrika en Centraal -Azië. Takii beheert in meerdere landen veredeling stations, productielocaties en verkoopkantoren die bijdragen aan de levering en promotie van een breed assortiment groenten en bloemsoorten aan professionele kwekers en hobbytuinders. In zijn rol als managing director Europe heeft Ton zitting in de board of directors van de andere vestigingen.

Ton geeft aan trots te zijn op de kernwaarden die een familiebedrijf met zich meebrengt. Waaronder veel respect voor elkaars standpunten, de betrokkenheid bij mensen, het vertrouwen en een ruime mate van vrijheid van handelen die hij en zijn mensen krijgen, uiteraard met de zorg voor de noodzakelijke gezonde omzetgroei.

Welke uitdagingen ervaren jullie?

Ton; Uiteraard hebben wij uitdagingen. Wij zijn permanent op zoek naar gekwalificeerd personeel en dan met name voor specifieke functies binnen ons bedrijf. Zo zijn bijvoorbeeld veredelaars lastig te vinden en recent hebben wij dan ook voor een vacature noodgedwongen iemand uit het buitenland moeten aantrekken. Daarnaast is de afstand met ons onze moederorganisatie in Japan heel groot. Veel lossen wij op met videobellen, alleen soms is het ook goed om elkaar fysiek te ontmoeten. Een andere uitdaging binnen onze organisatie zijn de fytosanitaire eisen, oftewel landeneisen, de eisen die een land stelt aan geëxporteerde producten als het gaat om plantenziekten en -plagen.

Waarom is Takii Europe B.V. lid geworden van de BusinessClub en wat is de ‘lijfspreuk’ van Ton?

Wij zijn lid geworden omdat wij – net als de BusinessClub – geloven in de kracht van lokaal verbinden. Dit zouden wij graag meer willen uitbreiden. Daarnaast spreekt het maatschappelijke initiatief van de BusinessClub met: www.werkeninaalsmeer.nl ons zeer aan. Het sportieve karakter van de BusinessClub past bij ons gedachtegoed rondom het thema vitaliteit; Sport meebeleven of beoefenen, als het bijdraagt aan een goede (mentale) gezondheid dan heb je onze support.

Ik heb niet echt een lijfspreuk, maar met de wetenschap dat wij een belangrijke bijdrage leveren aan het voeden van de wereld en levens verrijken met prachtige bloemen geef ik in een kennismakingsgesprek met onbekenden vaak het volgende aan: ‘Werken in de zaadveredeling is zo gek nog niet!’

Contactgegevens

Takii Europe B.V.
Hoofdweg 19
1424 PC, De Kwakel
W: www.takii.eu/nl
T: 0297-345700
E: info@takii.eu


Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Word ook lid