J. de Vries Potplantencultures uit De Kwakel

Het familiebedrijf Jan de Vries kreeg op 19 augustus 1942 een eigen veiling nummer bij de toenmalige CAV, de voorganger van het huidige Royal Flora Holland. J. de Vries Potplantcultures is gespecialiseerd in het telen van Lidcactussen en kleine kamer (kerst) coniferen. De ‘roots’ van het bedrijf liggen in Aalsmeer aan de Stommeerkade en de Zwarteweg. Sinds 1984 is dit familiebedrijf gevestigd in de Kwakel.

Jelle Kleijn en Ilona Kleijn-de Vries

Jelle: Ik ben een zoon van een kwekersfamilie (tomaten) en ben na de middelbare tuinbouwschool naar de hogere tuinbouwschool in Delft gegaan. Tijdens mijn studie daar ontmoette ik Ilona, die bij mij in de klas zat. Het was liefde op het eerste gezicht en inmiddels zijn wij alweer jaren getrouwd. We wonen in Aalsmeer dorp met onze 2 kids. Mijn schoonvader, die eigenaar van het bedrijf was, heeft in 2014 aan ons gevraagd of wij het bedrijf zouden wilden overnemen. Na goed overleg tussen Ilona en mij hebben wij volmondig ja gezegd. Om het bedrijf van ‘haver tot gort’ te leren kennen, heb ik in het begin op de werkvloer bij alle onderdelen meegedraaid. In 2017 zijn Ilona en ik formeel eigenaar geworden. Ilona vult aan; uiteraard hebben wij destijds een taakverdeling gemaakt. Zo doet Jelle de administratie, de planning en de verkoop en ik de personele zaken, alle randzaken en begeleid de teelt. Binnen ons bedrijf werken inclusief onszelf circa 40 fte, die naar gelang de piekperioden uitgebreid kunnen worden met uitzendkrachten.

Wat zijn jullie producten en wie zijn de klanten van J. de Vries Potplantcultures?

Wij leveren bloeiende potplanten, die via stek door ons gekweekt worden en hebben voor het telen circa 7,5 hectare tot onze beschikking. Hiervan is 5 hectare binnen (onder glas zoals je dat noemt) en buiten hebben wij ongeveer 2 hectare beschikbaar. In onze kassen is door middel van vooruitstrevende techniek en automatisering een zeer efficiënte productielijn opgezet voor onze producten. De buitenruimte gebruiken we voor de teelt van Chamaecyparis lawsonia Ellwoodii. Dit is de Latijnse naam voor een mini kerstboompje in ons assortiment. Onze producten worden via Flora Holland verkocht aan exporteurs voor o.a. supermarktketens. De afmetingen van onze producten zijn ‘compact’ genoeg om als naast eten en drinken als ‘bijproduct’ in supermarkten te verkopen.

Jelle en Ilona waar zijn jullie trots op en hebben jullie uitdagingen?

Wij zijn trots op het bedrijf, met de productiemethodes en een zo goed mogelijke energie neutrale teeltwijze. Ook op onze vaste groep medewerkers die naast de geautomatiseerde onderdelen cruciaal zijn voor ons bedrijf. Mooi om te melden is ook dat wij dit jaar bijna geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken en deze vervangen hebben door natuurlijke en biologische middelen zoals bacteriën en schimmels. Dit laatste is tevens een uitdaging. Een grote plaag of ziekte kan namelijk onze hele (jaar) productie stilleggen. Een andere uitdaging voor ons is het piekmoment waar wij het hele jaar voor gewerkt hebben. Dit zijn circa 6/7 weken voor de Kerst. Gekscherend kun je zeggen dat wij tijdens deze periode ook ‘de centen’ verdienen waarvoor we het hele jaar hebben gewerkt. Een laatste uitdaging, maar beslist ook een motivatie is dat ons bedrijf ‘never a dull moment’ kent. Hiermee bedoelen wij de hele productielijn binnen ons bedrijf, als ook de personele kant. Gelukkig kunnen wij terugvallen op uitermate betrokken en gemotiveerde medewerkers.

Waarom zijn jullie lid geworden van de BusinessClub van FC Aalsmeer en wat zouden jullie met de lezers van dit artikel nog willen delen?

Wij zijn lid geworden van de BusinessClub om het grote en gevarieerde netwerk. Dit biedt kansen en mogelijkheden voor ons om lokaal meer te netwerken. Daarnaast spreekt het initiatief van de BusinessClub met: www.werkeninaalsmeer.nl ons zeer aan. Voor ons is namelijk van belang dat wij kennis binnen ons bedrijf behouden, maar wel verjonging doorvoeren.

Onze uitspraak: De planning voor volgend jaar is de realisatie van het afgelopen jaar plus de wijzigingen die we reeds weten!

Contactgegevens

J. de Vries Potplantcultures
Mijnsherenweg 5
1424 CA, De Kwakel
T: 0297-3280420
W: www.jdevries.nl
E: info@jdevies.nl

 


Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Word ook lid