Schenkeveld Schiphol; Een interview met Pieter van der Wel

Schenkeveld Schiphol, Pieter van der Wel.

Schenkeveld Schiphol, naast de A4 in Rijsenhout gelegen bestaat uit een kassencomplex van maar liefst 44 ha groot. De 4 kassen van elk 11 hectare met in totaal 1,7 miljoen tomatenplanten heeft een totaaloppervlakte van ruim 75 (!) voetbalvelden, waarbij de opstelling van de kassen volgens het z.g. ‘klaverblad’ principe is uitgevoerd. In het midden van de vier kassen is een 1 ha groot energie, water en verwerkingsruimte. De kassen Noord en Oost zijn gereed. In 2021 wordt kas Zuid opgeleverd en in 2022, wordt het bouwproject afgerond met de bouw van kas West.

Aan het woord, operationeel directeur Pieter van der Wel

Ik woon in het Westland, in Naaldwijk en ben opgegroeid in een echte tuinders familie. Mijn vader was teler van trostomaten. Ik heb de tuinbouwschool doorlopen, zowel MBO als HBO en heb aansluitend de studie bedrijfskunde en Agri Business gevolgd. In 2016 ben ik bij Schenkeveld begonnen en vanaf die tijd bij Schenkeveld belast geweest met opzetten en bouwen van de locatie Schiphol in Rijsenhout. Per 1 januari 2021 ben ik op deze locatie benoemd tot operationeel directeur.

Pieter, hoe komt het dat jullie in Rijsenhout terecht zijn gekomen en wat doet Schenkeveld

Al jarenlang was de wens van Schenkeveld om naast de locaties in het Westland en Midden Delfland door te groeien. Belangrijk voor een nieuwe locatie was, een goede bereikbaarheid en op maximaal een half uur rijden van de bestaande locaties en in een tuinbouwgebied. Deze hebben we uiteindelijk gevonden in Rijsenhout pal onder de rook van Schiphol

Schenkeveld is een teler van diverse soorten trostomaten die in kassen gekweekt worden. Tomaten telen gaat bij ons het hele jaar door. Na het poten van een tomatenplant kan er na acht weken geoogst worden. Onze tomaten worden gekweekt op steenwol matten. Tomaten hebben water, voeding en licht nodig om te groeien. In de wintermaanden zetten wij daarvoor extra groeilicht in. Schenkeveld kweekt veel verschillende soorten trostomaten van klein naar groot. Op dit moment is er in verband met steeds grotere bewustwording naar gezond eten veel vraag naar diverse soorten tomaten, ook wordt de tomaat meer gezien als een snack.

Hoe ziet jullie organisatie eruit en wie zijn jullie klanten

Schenkeveld heeft een vierhoofdige directie. Wij werken in de regio’s met vaste teams die daar veelal uit de buurt komen. Op Schiphol bestaat ons vaste team uit 15 medewerkers plus gemiddeld circa 100 seizoen werkers. De seizoen werkers kunnen naargelang er behoefte is, opgeschaald worden tot 150 medewerkers. Ook hebben we een club scholieren aan het werk. Zij werken op zaterdag en in de schoolvakanties. Deze groep jongens en meiden willen we graag uitbreiden. Vanaf 15 jaar zijn ze van harte welkom!                                                                                                                          Schenkeveld is aangesloten bij telersvereniging Prominent. Growers United verkoopt onze tomaten. Onze klanten zijn de supermarkten in heel Europa, die wij via serviceproviders beleveren.

Pieter, wat zijn jullie uitdagingen en hoe ziet de toekomst eruit

Bij ons is het altijd ‘hollen of stilstaan’ en wij zijn permanent op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde medewerkers. Naast fysieke handenarbeid zijn er ook functies binnen ons bedrijf in de teelt, maar ook in de techniek. In ons bedrijf hebben wij high tech installaties. Een tweede uitdaging is, dat de ‘keten’ voor ons product zo kort mogelijk moet zijn. Na het oogsten van de tomaten moeten deze dus z.s.m. voor de consument bereikbaar zijn en in de schappen liggen. Een derde uitdaging is, om onze gewassen zo gezond mogelijk te houden, dat wil zeggen geen bacteriën en virussen. Wij werken bij Schenkeveld altijd zo schoon en hygiënisch mogelijk en voordat medewerkers aan het werk gaan, krijgen zij bedrijfskleding aan en gaan ze door een hygiëne sluis

Onze toekomst is groei en wij zijn op locatie Schiphol nog steeds niet uitgegroeid. Verder spelen oog voor onze omgeving, onze medewerkers en het steeds toepassen van de nieuwste techniek de hoofdmoot bij onze bedrijfsvoering.

Waarom zijn jullie lid geworden van de BusinessClub van FC Aalsmeer

In alle regio’s waar wij actief zijn, netwerken wij regionaal en supporten ook lokale doelen. Daarnaast biedt de BusinessClub van FC Aalsmeer met zijn grote en diverse netwerk ons de gelegenheid om regionaal te netwerken. Verder kan het initiatief van de BusinessClub met www.werkeninaalsmeer.nl, ons helpen om scholieren en studenten te enthousiasmeren voor ons mooie bedrijf.

Schenkeveld: Passie voor perfectie

Voor meer informatie: www.schenkeveld.co  


Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Word ook lid