Marco Kloppers: Circulair en een restafvalloze samenleving

“De richting van de wind kun je niet kunt veranderen, maar wel de stand van de zeilen. Samen sneller circulair en op weg naar een restafvalloze samenleving.”
Marco Kloppers

Marco Kloppers is vader van twee bijna volwassen tieners en gelukkig getrouwd met zijn jeugdliefde. Hij en zijn vrouw zijn fervente zeilers en kiezen in de vakanties bij voorkeur het ruime sop om te koersen waar de wind hen heen waait.

Sinds het najaar van 2020 is Marco binnen Meerlanden verantwoordelijk voor de commerciële inzameling van restafval en het opnieuw inzetten van grondstoffen. 

Think global, act local

Marco vertelt: “Een duurzame en mooie leefwereld, dat willen we toch allemaal? De Rijksoverheid heeft als doel dat Nederland in 2050 volledig circulair moet zijn. Meerlanden neemt hier in de regio actief het voortouw om dat te realiseren. Wij zijn een maatschappelijke en innovatieve onderneming die op inclusieve en vooruitstrevende wijze producten, afval en grondstoffen inzamelt, verwerkt, hergebruikt en recyclet. Daarnaast leveren wij energie en warmte en zetten wij ons continu in voor een schone en veilige openbare ruimte. Op deze manier levert Meerlanden in de regio een bijdrage aan een mooie en circulaire leefomgeving. Ons motto is dan ook ‘Think global & Act local’.”

Organisatie

“Meerlanden heeft ca. 500 medewerkers, waarvan ongeveer 150 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij zijn partner van acht gemeenten en 3500 bedrijven in de regio Haarlemmermeer, Amstelland, Kennemerland en de Duin- en Bollenstreek. Hierbij verzorgen wij afvalinzameling en verwerking, beheer en onderhoud van openbare ruimten, straatreiniging, gladheidsbestrijding, groenonderhoud, marktbeheer en rioleringswerkzaamheden. Meerlanden is dé regionale kennispartner op gebied van de circulaire economie en kijkt voortdurend naar nieuwe en kansrijke initiatieven.”

Uitdagingen

“Onze uitdaging is om vanuit de landelijke doelstelling, in onze regio inwoners, ondernemers en hun medewerkers, en sportclubs te bewegen om (nog) meer en beter afval te scheiden. Meerlanden verlegt daarin de focus van kwantiteit naar kwaliteit. Immers hoe beter en schoner een afvalstroom wordt aangeleverd, hoe hoogwaardigere grondstoffen wij eruit kunnen halen voor nieuwe producten.

Bij bedrijven kijken wij daarom het liefst zo vroeg mogelijk mee in het gehele proces van inkoop tot reststroom. Wij kunnen dit van A tot Z regelen voor onze klanten. Voor bedrijven is het inmiddels een must om goed met hun afvalstromen en het milieu om te gaan. Naast de maatschappelijke verantwoordelijkheid is het tevens een goede manier om een positievere uitstraling en imago richting eigen medewerkers en klanten te bewerkstelligen.”

Verbinding voetbal

Marci is van huis uit een hockeyer, maar zeker ook een groot voetballiefhebber. Kijken naar zowel de (inter)nationale topclubs als naar goed spelende teams binnen het amateurvoetbal vind hij leuk. Marco: “Wat dat betreft ben ik gezegend met een leuk voetballende zoon, die zo lang als ik mij kan herinneren in de divisie speelt. Dit kijkt natuurlijk prettig weg in de weekenden.”

“Mijn favoriete club op eredivisie niveau is Ajax. Van spannende wedstrijden kan ik enorm genieten.”

Businessclub

“Meerlanden is lid geworden van Businessclub FC Aalsmeer, omdat wij een maatschappelijke betrokken onderneming zijn en wortels in Aalsmeer en de Haarlemmermeer hebben. Veel van onze collega’s wonen in Aalsmeer en omstreken, dus die verbinding is er. Daarnaast zetten wij ons op meerdere vlakken voor clubs, goede doelen en instellingen in de gemeenten in. Hierbij te denken aan het jaarlijkse Meerlandenfonds, rondleidingen voor scholen bij ons bedrijf en gratis ‘MeerCompost’ voor volkstuinen. Het lidmaatschap bij de Businessclub biedt ons tevens de kans om in contact te komen met lokale ondernemers en hen te laten zien welke meerwaarde Meerlanden voor hun kan betekenen.”

Afsluitende boodschap

Graag zou ik de lezers nog iets willen meegeven. Ten tijde van de Covid-19 crisis zijn we wederom met onze neus op de feiten gedrukt. De mogelijkheden van onze aarde zijn niet onbegrensd en we moeten echt met elkaar samenwerken aan een structurele verduurzaming van onze samenleving. Hierbij te beginnen bij jezelf. Persoonlijk zou ik daarom mijn passie en drijfveer als zeiler aan iedereen willen meegeven; De richting van de wind kun je niet kunt veranderen, maar wel de stand van de zeilen. Als je dat doet, wordt het leven een stuk eenvoudiger en vooral plezieriger!”

 

Contactgegevens

Voor meer informatie over Meerlanden kijk op www.meerlanden.nl of mail naar bedrijfsafval@meerlanden.nl.

Telefonisch bereikbaar op 0297-381781.


Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Word ook lid