Tuning Bloemenexport: A Worldwide Touch of Dutch

Businessclub-fc-aalsmeer-tuning-bv

“Ik voel mij niet zozeer een Nederlander, maar wel een wereldburger. Ik ben internationaal georiënteerd. Naast dat ik vloeiend Engels spreek, kan ik mij redelijk verstaanbaar maken in het Frans en Duits. Tuning is dan ook een wereldbedrijf en daarom hebben wij de slogan: “A Worldwide Touch Of Dutch”,” aldus Burt Groeneveld van Tuning Bloemenexport.

Burt Groeneveld en de historie van Tuning

Burt is een echte Aalsmeerder en woont samen met zijn vrouw en vijf kinderen in dit mooie dorp. “Mijn kinderen hebben een internationale namen en dat is typerend voor de business waarin ik actief ben,” aldus Burt. Hij behoort inmiddels tot de derde generatie bloemenexporteurs die onder de naam Tuning opereert. In 1931 is zijn grootvader, een Nederlander uit Naarden die zijn jeugd heeft doorgebracht in Frankrijk, in Nederland begonnen met de handel in bloemen. Hij breidde vervolgens het gebied uit naar het Franstalige deel van België. Na de tweede wereldoorlog was hij de eerste die een exportnummer kreeg, namelijk exportnummer 1. Hij kreeg dit nummer omdat bedrijven die met Duitsland handelde tijdelijk niet meer mochten exporteren. Dit nummer is nog steeds bij Tuning in gebruik. In de jaren 50 werd de handel uitgebreid met vliegzendingen naar Amerika en is op dit moment de grootste afzetmarkt van het bedrijf. “In de jaren 70 heeft mijn vader de business van mijn grootvader voortgezet en verder uitgebouwd. Dit is hij tot 2003 blijven doen. Zelf ben ik vanaf begin jaren 90 actief in het bedrijf.”

Sinds 2000 is Tuning gehuisvest in het pand naast een van de grootste gebouwen in de wereld, Flora Holland Aalsmeer. Dit is tot stand gekomen, omdat Tuning lid was van de SBA (Samenwerkende Bloemenexporteurs Aalsmeer), die oorspronkelijk uit tien bedrijven bestond. Met vier bedrijven, waarmee Tuning nog steeds goed samenwerkt, hebben zij destijds het stuk grond gekocht waarop het huidige pand staat.

Vers product tegen betaalbare prijs

Tuning is een exporteur en handelaar van snijbloemen en potplanten. Het bedrijf onderscheidt zich door het leveren van een zo vers mogelijk Nederlands product tegen een betaalbare prijs. Van origine levert Tuning verse bloemen aan “lastige bestemmingen” als China en de Golfstaten. Tegenwoordig zetten zij hun producten voornamelijk af in de Verenigde Staten, met name in de grote steden als Los Angeles en New York. “In New York hebben wij een eigen verkoopkantoor. Helaas zijn heeft de Covid-pandemie grote gevolgen voor ons. Waar wij tot voor kort vier keer per week in de grote steden verse handel leverden, is de handel aan het begin van de crisis volledig tot stilstand gekomen. Je moet je bedenken dat wij het hele jaar door bloemen leveren, maar onze grootste omzet eigenlijk in het tweede kwartaal van het jaar plaatsvindt, specifiek in de maand april. Daardoor zijn de prijzen van onze volumeproducten drie keer zo hoog geworden. Gelukkig is de luchtvracht inmiddels wel weer op gang gekomen. Tevens leveren wij kleinere hoeveelheden aan Zweden en Duitsland.”

Toekomst

Burt kijkt vooral vooruit. Zo wilt hij de afzet in de Verenigde Staten vergroten en in ieder geval in 2031 het 100-jarig bestaan van Tuning vieren. “Onze doelstelling is om de komende vijf jaar in de Verenigde Staten de omzet te verdubbelen. Echter, hierbij is er grote concurrentie van met name de productielanden in o.a. Latijns-Amerika. Ik voorzie dat wereldwijd de traditionele bloemist zal verdwijnen en wij onze focus moeten leggen op de supermarkten. Hier waren wij in de Verenigde Staten al mee gestart. Je moet het bij deze branche echter hebben van de juiste contacten. Zo leveren wij op dit moment in New York aan een supermarktketen waar het Kwakelse Levarht, actief in groente en fruit, ook aan levert.”

Connectie met leden Businessclub FC Aalsmeer

Na contact met Roald Koster en omdat hij als Aalsmeerder een aantal leden van Businessclub FC Aalsmeer persoonlijk kent, besloot Burt ook lid te worden. “Hoewel ik helaas nog niet bij een van de Meer Voor Ondernemersavonden ben geweest, zal ik dit in de toekomst zeker wel willen.”

 

Contactgegevens

Tuning Bloemenexport
P.O. Box 1041
1430 BA, Aalsmeer
T: 0297-387900
W: www.tuning.nl
E: info@tuning.nl

 


Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.


DELEN

Lees ook:

Word ook lid